#14 Met slechthorende bondgenoten jouw dromen achterna

Stan van Kesteren

april 25, 2022

Goedemorgen,

Afgelopen zaterdag was ik bij een BBQ van verschillende clubs voor slechthorenden. Het was heerlijk, een gevoel van herkenning – een plek waar iedereen begrijpt dat de ruisende wind in je hoortoestel het lastig maakt om anderen te verstaan. Ik realiseerde me weer eens hoe fijn het is om slechthorende bondgenoten om je heen te hebben.

En het viel me ook op hoe groot de diversiteit is onder slechthorenden. Mensen met een cochleair implantaat, hoortoestel of BAHA (een in het bot verankerd hoortoestel). Mensen die communiceren met gebaren, mensen die gebruik maken van een schrijftolk. En hoe heerlijk dat dit allemaal mixt!

Dromen
Wat ik ook mooi vind: hoeveel verschillende beroepen slechthorenden aanspreken. Leerkracht, accountant, onderzoeker, dierenverzorger, bakker, softwareprogrammeur, noem het maar op. Op de BBQ sprak ik mensen die dit werk deden of er voor studeerden.

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je alles kunt worden. In de docu Slechthorend. Nou en?! vertelt Bianca van der Horst (van de Gebarenchallenge) dat zij werd afgeraden haar droombaan als journalist na te streven, vanwege haar slechthorendheid.

Ik hoop en zie dat dit bij de jongeren die ik dit weekend zag anders ligt. Mede omdat zij zoveel voorbeelden hebben van wat mogelijk is en de oudere generatie de jongeren stimuleert om voor hun dromen te gaan.

Bondgenoten
Veel van dat waar ik nu mijn werkgeluk in heb gevonden, heb ik te danken aan andere slechthorenden. Op een aantal cruciale momenten heb ik slechthorende mensen ontmoet die mij verder hielpen. Zo vroeg Elisa Ostet mij in 2015 om het stokje als voorzitter van SH-Jong van haar over te nemen, wat me veel kansen heeft gegeven en me heeft geholpen mijn passie te ontdekken en mijn professionele kwaliteiten te ontwikkelen. En Caroline van Dijk (voormalig tv-producer en tevens slechthorend) gaf mij in 2016 het zetje om als interviewer vóór de camera de documentaire Slechthorend. Nou en?! te maken. Dat had ik anders nooit gedurfd.

Voor mij heeft het – op professioneel vak, maar ook voor mijn persoonlijke leven – veel betekent om andere slechthorenden te ontmoeten. Ik geloof erin dat je met bondgenoten verder komt.

Fijne werkweek!

Stan

 

P.S. Wil jij ook contact met andere slechthorenden? Je kunt ze vinden bij organisaties voor slechthorenden. Ik was zaterdag bij de BBQ van SH-JongZo Hoort Het en Stichting Slakkenhuis. Ook Stichting Plots- en Laatdoven en Stichting Hoormij organiseren mooie activiteiten.

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer