#18 Hoe overleef je een cursusdag…

Stan van Kesteren

mei 23, 2022

Dinsdagmiddag 17 mei ging ik naar de kennisdag van A&M Impact over digitale communicatie in de zorg. Ik twijfelde vooraf wel of ik zou gaan. Zou me dat niet te veel energie kosten? En zou ik het allemaal wel goed verstaan?

Schrijftolken tijdens een congres
Ik besloot dat ik voor deze kennisdag weer eens schrijftolken in zou gaan zetten, voor het eerst weer fysiek op locatie sinds corona. Een schrijftolk is een tolk die alles typt wat er gezegd wordt, zodat jij als slechthorende dit kan lezen.

In het aanmeldformulier voor de kennisdag vermeldde ik bij de opmerkingen dat ik een schrijftolk mee zou nemen.

Dezelfde week nog kreeg ik een mail van de organisatie:

“Ik zag je aanmelding voorbijkomen voor de kennisdag op 17 mei 2022 in Burgers’ Zoo. Leuk dat je erbij bent! Ik zag tevens je opmerking over het meenemen van een schrijftolk. Voor ons geen enkel probleem. Zou je diegene tevens willen aanmelden voor de kennisdag voor dezelfde sessies als jou?”

Ik voelde me gelijk welkom. In Tolkcontact plaatste ik de tolkopdracht op het prikbord. Een opdracht voor 2 tolken (teamtolk), want het zou een intensieve middag worden van 13.00 uur tot 17.45 uur.

Toegankelijke organisatie
Het duurde even voordat ik tolken had gevonden. In de tussenliggende periode had ik ook nog een weekje vakantie, waardoor het regelen van tolken uit het zicht was geraakt.

Tot mijn verbazing stuurde de organisatie dit mailtje:

“Ik was even benieuwd of het nog gelukt is met het regelen van de schrijftolk(en)? Dan meld ik diegene(n) nog even aan voor de kennisdag.
Kunnen we verder nog wat voor je doen? Is het bijvoorbeeld nog handig dat we van de sessies die je gaat volgen de vakjargon alvast opsturen zodat de schrijftolk voorbereid is? Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor zitplek?
Laat maar even weten wat voor jou fijn is, we denken graag mee.”

Wow! Zo inclusief en toegankelijk maak ik het niet vaak mee.

Gelukkig kon ik de tolken die zich gemeld hadden nog bevestigen en hun namen doorgeven. Daarna kreeg ik van de organisatie de presentaties en vaktermen, zodat ze deze woorden alvast in hun afkortingenlijst konden plaatsen (zodat ze met enkele toetsaanslagen woorden als corporate campagnes en communitymanager konden typen).

Verschillende reacties op schrijftolken
De workshops die ik had gekozen vonden allemaal in dezelfde ruimte plaats (per toeval). Voorin in de zaal waren drie plekken gereserveerd voor mij en de schrijftolken. Ik mocht er ook een stoel plaatsen waar de schrijftolken hun laptop op konden plaatsen.

Voor de andere deelnemers en de sprekers was het even wennen. Sommigen waren vooral geïnteresseerd in het werk van de schrijftolken. Voor de persoon naast mij, was het juist een mooi aanknopingspunt voor een gesprek over ons werk. En bij de laatste workshop dacht een deelnemer achter mij dat ik automatische transcriptie aan had staan – de schrijftolken waren toen aan de andere kant van de zaal gaan zitten bij de stopcontacten en voor hem niet zichtbaar.

Tips voor jou

Wil jij ook een schrijftolk inzetten, maar heb je daar nog geen (of weinig) ervaring mee?

👉 Vraag bij het UWV een tolkvoorziening aan voor werk (via uwv.nl/tolk). Als je in loondienst bent, krijg je voor 15% van je werktijd tolkuren toegekend. Ook als je niet van plan bent deze direct te gebruiken, is het handig om ze wel aan te vragen. Je weet nooit wanneer je ze nodig hebt en het duurt een aantal weken voor je ze toegekend krijgt (zeker als je ze voor het eerst aanvraagt).

👉 Zodra je een tolkvoorziening hebt, kun je op www.tolkcontact.nl een tolkopdracht plaatsen. Je kunt dan Tolkcontact laten zoeken naar een tolk, of deze op het prikbord plaatsen. Je kunt ook zelf tolken benaderen en deze vervolgens invoeren in Tolkcontact. Ik kijk zelf per situatie wat handig is:

  • Als ik op korte termijn een tolk nodig heb, neem ik contact op met tolken die ik ken of vraag ik Tolkcontact een tolk te zoeken
  • Als ik een aantal weken van tevoren weet dat ik een tolk nodig heb, zet ik dit op het prikbord
  • Als ik voor een bepaalde opdracht graag een specifieke tolk wil, stuur ik deze een e-mail of whatsapp. Als ze kan, voer ik de opdracht in bij Tolkcontact.

👉 Bedenk bij je cursusdagen of werkoverleggen of je een (schrijf)tolk nodig hebt. Ik zet deze met name in bij langere (> 1,5 uur) bijeenkomsten. Het is heel persoonlijk wat jouw voorkeur heeft.

👉 Laat aan je gesprekspartners of de organisatoren weten dat je een tolk meeneemt. En vraag of de organisatoren vooraf informatie kunnen delen, zodat de schrijftolk goed haar werk kan doen. Verder is het voor de schrijftolk fijn als er een stoel is zonder leuning en een tafeltje (of extra stoel) om haar laptop op te zetten – al zijn ze best goed in improviseren.

Wanneer zet jij een schrijftolk in? En als je die nog niet inzet: heeft deze nieuwsbrief je op andere gedachten gebracht? Ik hoor het graag, laat het me weten via een reactie op deze mail.

Succes met je werkweek!

Stan

P.S. Bonustip: je kunt ook tolkuren aanvragen voor privésituaties. Je hebt automatisch recht op 30 uren.

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer