Selecteer een pagina

#29 Met kunst werken aan betere akoestiek

Stan van Kesteren

september 19, 2022

Akoestiek is belangrijk voor slechthorenden. Werkplekken zijn meestal niet optimaal akoestisch ingericht. Daar is veel aan te doen. Ik ben geen expert op dit gebied, maar voor Succesvol slechthorend ben ik dit wel aan het onderzoeken. 

Ik had al eens gehoord over akoestische panelen – mijn broer is muzikant en heeft zijn studio er vol mee hangen. Wat ik nog niet kende was de combinatie van akoestische panelen met kunst. En toen stuitte ik op interviews met Dyon Scheijen.

 

Audiologie in de kunst
Dyon Scheijen is klinisch fysicus-audioloog en in zijn werk komt hij de uitdagingen tegen van mensen met slechthorendheid en tinnitus (oorsuizen).

Daarnaast schildert hij graag. In Hoormij magazine vertelde Dyon Scheijen dat hij daarmee begon toen hij geen mooi schilderij konden vinden voor zijn woonkamer en vervolgens zelf een groot, rood schilderij schilderde. Hij kreeg daar enthousiaste reacties op. Vrienden en kennissen vroegen hem om ook een werk voor hen te maken. Later ging hij dit combineren met zijn werk als audioloog en ging hij schilderen op akoestische panelen. Zo kon hij akoestiek en esthetiek met elkaar verbinden.

Achter de doeken van Dyon Scheijen zit een dikke wollen laag. Het geluid komt er wel in, maar kan er niet meer uit. “De kunstwerken die ik schilder op akoestische panelen absorberen het geluid bijna honderd procent, waardoor de akoestiek dermate gedempt wordt dat mensen met gehoorproblemen weer deel kunnen nemen aan gesprekken. Het is een combinatie van kunst en wetenschap, audiologie in de kunst”, vertelt hij aan Arts&Museum

Voor hemzelf is de kunst belangrijk voor de balans in zijn leven, vertelt Dyon Scheijen aan mij op LinkedIn. “Laat dat net ook voor mijn patiënten (met tinnitus) belangrijk zijn. Dus terwijl ik hen van alles vertel over balans, leer ik zelf ook veel van hen.” In het schilderen vindt hij zijn rust.

Op LinkedIn vertelt Dyon Scheijen ook dat hij in het eerste weekend van oktober zijn werk exposeert op de EuropArtFair Amsterdam. “Daar ga ik vijf levensgrote akoestisch absorberende kunstwerken exposeren. Het gaat zo grappig zijn als mensen voor de kunstwerken gaan staan en er tegen spreken om te ervaren hoe het geluid van de stem verdwijnt in het doek. Andere bezoekers zullen dan met verbazing kijken wat ze aan het doen zijn. Horen is meer dan enkel de oren!”

Dyon Scheijen, klinisch fysicus-audioloog en kunstenaar,
met op de achtergrond een van zijn werken. Fotografie: Antim Photography..

Akoestische panelen met oude meester
Hoe gaaf zou het zijn als in kantoortuinen mooie schilderijen zouden hangen én daarmee ook de akoestiek verbetert? Naast de abstracte werken van Dyon Scheijen zijn er meer mogelijkheden. Zo vond ik ook akoestische panelen met daarop een afdruk van de schilderijen van de oude Hollandse meesters. Het Meisje met de parel van Johannes Vermeer op kantoor, dat lijkt me wel wat. 

Meisje met de parel (afbeelding via Wikimedia). Akoestische panelen hiervan zijn verkrijgbaar
via bijvoorbeeld NoviSono.nl of DesignerAcoustics.nl

Fijne werkweek!

Stan

Meer nieuwsbrieven

#51 Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

#51 Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

Lange tijd verborg ik mijn slechthorendheid. Ik liet mijn haar groeien, zodat mijn hoortoestellen onzichtbaar waren. Waarom? Schaamte speelde een belangrijke rol. Ik was bang dat mensen anders naar me zouden kijken. Misschien herken je dit. Inmiddels weet ik dat de...

Lees meer