#3 Spaar je energie door luisterpauzes

Stan van Kesteren

januari 17, 2022

Ken je dat gevoel dat je aan het einde van een werkdag helemaal op bent? In deze nieuwsbrief lees je hoe je door luisterpauzes meer energie overhoudt.

Als slechthorende moet je meer moeite doen om te kunnen verstaan wat iemand zegt. Dit heet luisterinspanning. Zelfs in makkelijke omstandigheden (een stille omgeving met goed geluid) moeten slechthorenden zich meer inspannen om goed te verstaan. Daar word je moe van!

Neuropsycholoog Sophia Kramer, hoogleraar Auditief functioneren aan het Amsterdam UMC, doet hier onderzoek naar. Lees het interview met haar in Trouw:

Luisterpauzes
Luisteren kost dus veel energie. Als je slechthorend bent, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Dat doe ik door luisterpauzes te nemen.

Een luisterpauze is een moment van rust, waarin je even niet hoeft te luisteren. Zodat je kan opladen. Je geeft je oren en je brein rust. Daarna kun je weer fris aan de slag.

Ik interviewde een slechthorende arts die vertelde dat ze regelmatig even luisterpauzes neemt. ‘s Ochtends start ze met een bespreking van de patiënten van die dag, in de artsenkamer. In plaats van dat ze direct doorloopt naar de patiënten, neemt ze eerst een pauze van tien minuten. En later op de dag loopt ze een rondje. In haar eentje, zonder collega’s. Zo spaart ze haar energie.

Stille wereld
Neem dus de tijd voor luisterpauzes, liefst meerdere momenten op een dag. Doe desnoods je hoortoestellen uit. Voor mij is de wereld dan even stil.

Ik plan bij online vergaderingen elke drie kwartier een pauze van vijf minuten. Dat is voor de schrijftolk die ik inzet, maar ook voor mezelf. Dan kan ik daarna met frisse energie verder.

Tips voor jou

  • Kijk naar je werkplanning voor de komende week. Heb je iedere dag voldoende tijd voor luisterpauzes?
  • Heb je een lange vergadering van twee uur? Mail je collega’s dat je na iedere drie kwartier (of elk half uur) vergaderen een korte pauze nodig hebt.
  • Staat je hele dag vol met gesprekken? Dat raad ik echt af. Kun je een overleg inkorten? Of verplaatsen naar een andere dag?
  • (Video)bellen kost ook energie. Met mijn collega’s chat ik veel (in Teams of via WhatsApp). Dat vind ik een fijne manier van communiceren, die weinig energie kost.
  • Ga niet direct na een overleg weer door met ander werk, maar ga bijvoorbeeld even naar buiten.
  • Maak van je luisterpauzes ook echt pauzes, dus ga niet alsnog werken of op je telefoon zitten. Geef je brein even rust.

Maak er een energieke werkweek van!

Stan

 

P.S. Op zoek naar een goede methode om je werkweek te plannen? Ik kan GRIP van Rick Pastoor aanraden. Dit boek heeft mij ontzettend geholpen. Door GRIP kan ik mijn luisterpauzes op de juiste momenten plannen.

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer