#34 Hoe veilig is jouw werkplek?

Stan van Kesteren

oktober 31, 2022

In deze nieuwsbrief gaat het vaak over mensen met een kantoorbaan. Dat zorgt voor uitdagingen, want je moet regelmatig overleggen met collega’s. Maar de geluidsomstandigheden zijn vaak goed te doen. Hoe werkt dat eigenlijk als je in een meer praktisch beroep werkt? Als je bijvoorbeeld bouwvakker bent of timmerman?

Op die vraag heb ik nog geen antwoord. Wel heb ik vorig jaar Ruud geïnterviewd, die als bouwkundige toen bij een groot ingenieursbureau werkte (hij heeft inmiddels een andere baan). Hij heeft aan beide oren een ernstig gehoorverlies.

Gehoorbescherming

Tijdens zijn studie bouwkunde moest Ruud stagelopen op een bouwplaats, om te ervaren hoe het er daar aan toegaat. “Ze bouwden een tunnelsysteem. Daarbij werden apparaten gebruikt die veel lawaai maakten. In zo’n omgeving draagt iedereen gehoorbescherming, dus op de bouwplaats konden we überhaupt niet met elkaar communiceren. Soms werd er wel wat geschreeuwd, maar dat werkte niet voor mij. Ik zei dan: ‘Kom even naar me toe, dan kunnen we overleggen’. Vaak gingen we dan naar een rustigere plek.”

Tijdens zijn dagen op de bouwplaats, trof hij voorzorgsmaatregelen. Hij besprak altijd vooraf wat hij nodig had. “De eerste keren voelde dat onwennig. Maar dat is wel nodig voor begrip. Op een gegeven moment merkte je wel dat ze doorhadden wanneer ik iets niet had verstaan.”

Trilalarm

Een belangrijk thema op een bouwplaats is veiligheid. Ruud had hiervoor een speciaal alarmsysteem. “Bij inspecties raak je elkaar vrij snel uit het oog. Ik vind het belangrijk dat mensen mij goed kunnen bereiken en dat de situatie veilig is. Daarom draag ik een trilalarm bij me, en een collega van mij een drukknop waarmee hij dat alarm kan activeren. We werken altijd met z’n tweeën vanwege de veiligheid, zodat iemand kan seinen als er wat aan de hand is. Ik draag het trilalarm altijd bij me. Gelukkig hebben we nog nooit hoeven gebruiken in een noodsituatie.”

Noodsituaties

Bij het teruglezen van het interview dat ik met Ruud had, dacht ik: hoe is mijn eigen veiligheid op kantoor geregeld? Als ik in een stiltehokje zit te werken op kantoor, met mijn hoortoestellen uit, en het brandalarm gaat – hoor ik het dan? Ik heb helaas de brandoefening op kantoor vorige week gemist, dus dat ga ik nog eens navragen.
Weet jij hoe het zit in noodsituaties op jouw werk? Hebben ze speciale flitsalarmen of een andere oplossing? Ook ben ik benieuwd of er mensen zijn met een meer praktisch beroep, die de ervaringen van Ruud kunnen aanvullen met hun eigen tips voor het werken in moeilijke geluidssituaties. Laat het me weten!

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer