#35 Hoortoestel als superkracht

Stan van Kesteren

november 7, 2022

Dit weekend luisterde ik naar POM (een podcast over media, cultuur, technologie en ondernemen). In de nieuwste aflevering bespraken de podcastmakers de app Rewind.ai en de ontstaansgeschiedenis van dat bedrijf.

En daar wil ik het met jou over hebben. Waarom? Omdat het alles te maken heeft met gehoorverlies.

Inspiratie
Het gehoor van oprichter Dan Siroker ging rond zijn twintigste achteruit. Toen hij dertig was kreeg hij een hoortoestel en dat veranderde zijn leven, schrijft hij op Twitter. “Het verliezen van een zintuig en het weer terugkrijgen, voelde als het verwerven van een superkracht.”

 

Het was inspiratie voor zijn bedrijf. “Sinds dat moment ben ik op jacht naar manieren waarop technologie menselijke capaciteiten kan versterken en ons superkrachten kan geven. […]Wat als we met technologie ons geheugen kunnen versterken op dezelfde manier als een hoortoestel ons gehoor?”

En zo kwam Siroker op het idee van Rewind, een AI-technologie die alles opslaat wat je op je computer doet, zodat je kan terugzoeken wat je gezien, gehoord of gezegd hebt. Software die je geheugen versterkt dus.

Innovaties voor slechthorenden
Siroker maakte eerder software die van vergaderingen transcripties maakt die eenvoudig doorzoekbaar zijn. Ook een mooie ontwikkeling voor slechthorenden (en een optie die nu ook in veel videobelsoftware zit).

Ik hoop op een volgende innovatie met automatische transcriptie: tekst bij podcasts. Via bluetooth kan ik podcasts streamen naar mijn hoortoestel en ze zijn dan voor mij goed te volgen (als de audiokwaliteit optimaal is, wat gelukkig vaak het geval is). Maar voor veel anderen zijn podcasts niet toegankelijk.

Met het groeiende aantal podcasts en audioboeken, is het tijd dat podcasts wel voor iedereen toegankelijk worden. Niet in een aparte app, maar in populaire podcast-apps. Spotify lanceerde de functie Lyrics, waarmee de songtekst tijdens de muziek mee te lezen is. Hoe tof zou het zijn als dit er ook komt voor podcasts? Dan worden die ook toegankelijk voor mensen die niet of minder kunnen horen. Lijkt me niet zo’n grote stap.

Juist de beperkingen die je ervaart door je slechthorendheid kunnen je op goede ideeën brengen. Doordat je de wereld net op een andere manier ervaart. Dat vind ik een inspirerende denkwijze. En het verhaal van Siroker is voor mij (en wellicht voor jou) ook een goede reminder om dankbaar te zijn voor de technologie in m’n oren.

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer