# 38 Liplezen is als flipperen

Stan van Kesteren

november 28, 2022

Om groepsgesprekken goed te volgen ben ik grotendeels afhankelijk van liplezen. Of beter: spraakafzien – want ik kijk naar veel meer dan alleen de lippen. Uit de combinatie van geluid, de beweging van de mond, mimiek, lichaamshouding en de context maak ik op wat het gespreksonderwerp is en wat mensen zeggen.

Ik durf te stellen dat ik daar best bedreven in ben. Dat betekent niet dat ik er altijd voldoende aan heb, natuurlijk. Bij drukke gelegenheden, zoals verjaardagen of bedrijfsborrels, is het hard werken.

Het is dan alsof ik achter een flipperkast sta. Als er één bal in het spel is, kan ik zien hoe die bal via de obstakels naar beneden rolt, en weet ik op het juiste moment de flippers in te drukken.

Maar hoe meer mensen er een gesprek starten, hoe meer ballen er via de zijkant de flipperkast worden geschoten. Probeer dan maar eens die ene bal, die er vrijwel hetzelfde uitziet als de rest, in het spel te houden. Hoe hard je je ook concentreert, dat houd je als amateurflipperaar niet lang vol.

Soms heb je dan de hulp van een professioneel flipperaar nodig. Voor het volgen van groepsgesprekken in een drukke ruimte, is een schrijftolk (of gebarentolk) de perfecte professional die voor jou de flippers bedient. Zo win je al je wedstrijden! 😉

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer