Selecteer een pagina

# 38 Liplezen is als flipperen

Stan van Kesteren

november 28, 2022

Om groepsgesprekken goed te volgen ben ik grotendeels afhankelijk van liplezen. Of beter: spraakafzien – want ik kijk naar veel meer dan alleen de lippen. Uit de combinatie van geluid, de beweging van de mond, mimiek, lichaamshouding en de context maak ik op wat het gespreksonderwerp is en wat mensen zeggen.

Ik durf te stellen dat ik daar best bedreven in ben. Dat betekent niet dat ik er altijd voldoende aan heb, natuurlijk. Bij drukke gelegenheden, zoals verjaardagen of bedrijfsborrels, is het hard werken.

Het is dan alsof ik achter een flipperkast sta. Als er één bal in het spel is, kan ik zien hoe die bal via de obstakels naar beneden rolt, en weet ik op het juiste moment de flippers in te drukken.

Maar hoe meer mensen er een gesprek starten, hoe meer ballen er via de zijkant de flipperkast worden geschoten. Probeer dan maar eens die ene bal, die er vrijwel hetzelfde uitziet als de rest, in het spel te houden. Hoe hard je je ook concentreert, dat houd je als amateurflipperaar niet lang vol.

Soms heb je dan de hulp van een professioneel flipperaar nodig. Voor het volgen van groepsgesprekken in een drukke ruimte, is een schrijftolk (of gebarentolk) de perfecte professional die voor jou de flippers bedient. Zo win je al je wedstrijden! 😉

Meer nieuwsbrieven