# 42 7 inspiratiebronnen die ik in 2022 ontdekte

Stan van Kesteren

december 26, 2022

In deze editie van Succesvol slechthorend vertel ik over de mensen, boeken, technologieën en films die ik in 2022 ontdekte en kon waarderen. Hopelijk zit er ook iets bij waar jij wat aan hebt!

📓 Het boek Doof! van Manon Spierenburg. Ik kende de auteur al van haar columns in De Volkskrant, die ik geestig en herkenbaar vond. Hetzelfde geldt voor het boek. En los van dat dit fijn leesvoer is, creëert Manon ook bewustwording over slechthorendheid door er in de media over te praten. Nieuwe bondgenoot!

 

📙 Hear and Beyond: Live Skillfyully with Hearing Loss werd mij getipt door Wendelina Timmerman van Hooridee. Dit boek gaat over alle aspecten van leven met gehoorverlies en is geschreven door twee ervaringsdeskundigen. Ik ben net begonnen in het e-book en ben nu al enthousiast over de gestructureerde aanpak en herkenbare verhalen.

 

💼 Dit jaar ontdekte ik Adviesbureau PlanPlan. Ik zocht naar een werkplekaanpassing; in ons grote team bleek solo-apparatuur toch niet altijd de ideale oplossing en ik zag het ook niet zitten om steeds tolken te regelen. Andrea van PlanPlan dacht met me mee. In januari ga ik de aanpassing in de vergaderzaal proberen. Daar komt ook een bericht over; wordt vervolgd dus!

 

🎤 Het microfoonsysteem van Speaksee is gelanceerd. Dit zet spraak om naar tekst en laat met kleuren zien wie er spreekt. Ik mocht het al even testen (op uitnodiging van Jari Hazelebach) en het is een veelbelovende oplossing, die in allerlei situaties te gebruiken is.

 

💡 Voor mijn werk bij Auris verdiepte ik me in het verhaal van Sam Pattipeiluhu (1950-1996). Hij was de eerste dove docent van Nederland die in gebarentaal communiceerde met zijn leerlingen (bij de voorloper van Auris). Hij begon ooit als technisch medewerker bij het audiologisch centrum en wist via het geven van bijlessen op te klimmen tot docent. Ondanks dat anderen tegen hem zeiden dat hij het niet zou kunnen, wist hij veel te bereiken. Hij was een groot voorvechter voor gebarentaal en had een belangrijke rol bij het opzetten van een hbo-opleiding voor tolken. Inspirerend voorbeeld!

 

🎓 Ik ging langs bij de fantastische reguliere basisschool De Kleine Dichter (Utrecht), waar dove en slechthorende kinderen ook welkom zijn. Daar leren horende docenten en klasgenoten wat het is om slechthorend te zijn en hoe je communiceert met doven en slechthorenden. Een inclusieve mini-samenleving. Ik mocht er samen met Max Vonk voor Auris een korte film over maken.

 

🦻 De docu Niet zoals het hoort van Roos Wijnen is absoluut een van de hoogtepunten van dit jaar. Een hele fijne korte docu waarin jonge mensen de beeldvorming rond gehoorverlies aan de kaak stellen. Want waarom zou het eigenlijk iets zijn om je voor te schamen?

 

Tot slot: ik wens je een succesvol en inspirerend 2023!

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer