# 44 Hoe de makers van de serie Sleepers zorgen voor een inclusieve filmset

Stan van Kesteren

januari 8, 2023

Ik had de afgelopen 2 weken kerstvakantie. Veel tijd om series te bingen dus. Ik keek op Videoland naar Sleepers – een Nederlandse crimeserie over de corrupte rechercheur Martin Oudkerk (gespeeld door Robert Hoog) die schippert tussen het criminele circuit en de politiewereld. Bloedstollend spannend.

‘Ja, dus?’, hoor ik je denken. ‘Wat heeft dit te maken met het onderwerp van deze nieuwbrief?’ Nou: de zoon van de politieman (Max) is doof en draagt een cochleair implantaat (CI). In de serie worden gebaren gebruikt tussen de ouders en zoon. Ook wordt de juf van Max ingeschakeld door zijn vader om via spraakafzien te ontcijferen wat er op de beelden van een bewakingscamera wordt gezegd (niet heel realistisch overigens; ze kan zonder geluid elk woord aflezen).

Mooi dat gebarentaal en gehoorverlies een plekje krijgt in een goed bekeken serie. Deze week werd een video gepubliceerd over de samenwerking op de set. Daarin vertelt acteur Robert Hoog hoe hij een gebarencursus deed voor de serie. Hij is ook de maker van Sleepers en zegt: “Toen ik deze serie ging maken was één van mijn eerste streefpunten: ik wil werken aan de diversiteit en inclusiviteit. Ik hoop dat de rol van Ravi zeker bijdraagt aan de zichtbaarheid van gebarentaal.” 

Over de samenwerking vertelt Nienke Fluitman (docent Nederlandse Gebarentaal): “Voordat we beginnen zeggen we ook wat de situatie is voor Ravi zelf. Bijvoorbeeld: hoort hij helemaal niets, dan moet echt iedereen goed opletten en meegebaren dat het actie is, dat het stilte is.”

 

Wat een mooi voorbeeld van inclusie! Zorgen dat collega’s weten wat de hoorsituatie op dat moment voor jou is, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Ideaal. Zelf doe ik bijvoorbeeld ook op het werk wel eens mijn hoortoestellen uit (zodat ik me kan concentreren) – wel handig om het dan even tegen collega’s te zeggen 😉

 

Fijne werkweek,

Stan

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer