Om vergaderingen goed te kunnen volgen, is het voor slechthorenden belangrijk dat er niet door elkaar heen wordt gepraat. Het kost ons namelijk meer moeite geluid te filteren, te bepalen waar het geluid vandaan komt (wie er spreekt) en het duurt net een fractie langer voordat we verstaan.
Daarom is het belangrijk om afspraken te maken over vergaderen. Door heldere spelregels kun jij optimaal deelnemen aan vergaderingen.
Solo-apparatuur als praatstok
Een slechthorende projectmanager vertelde mij hoe ze haar solo-apparatuur gebruikt als een soort praatstok. “Het is fijn, omdat mensen wachten totdat ze de microfoon in hun handen hebben. En ze corrigeren elkaar, als iemand zonder de solo praat. De vergadering wordt er efficiënter van. Mijn leidinggevenden gebruiken hem zelfs als de batterij leeg is!”
Krachtige communicatietechniek
Het is een methode die veel voordelen heeft. Door deze vertraging in te brengen, krijg je ook veel meer gelegenheid om naar elkaar te luisteren. De talking stick is niet voor niets een eeuwenoud ritueel van inheemse volkeren uit Noord-Amerika om te bemiddelen bij conflicten. Managementgoeroe Stephen Covey is ook een groot fan van deze methode. “Het is een van de meest krachtige communicatietechnieken die ik ooit heb gezien.”
“De meeste mensen luisteren niet om te begrijpen; ze luisteren om te antwoorden.” ~ Stephen Covey
Hand opsteken
Een alternatief voor de praatstok is de afspraak dat iedere deelnemer zijn hand opsteekt voordat hij wat zegt. Dan is het wel belangrijk dat de vergadering een voorzitter heeft, die aanwijst wie er aan de beurt is. Ook online werkt dit goed: in vergadersoftware (Zoom/Teams/Google Meet) zit een tooltje om digitaal je hand op te steken.
Efficiënter vergaderen
Deze manieren van vergaderen zijn niet alleen een voordeel voor slechthorenden. Ook bijvoorbeeld introverte collega’s zullen meer ruimte krijgen om hun mening te uiten in vergaderingen. Collega’s luisteren beter naar elkaar en waarschijnlijk worden vergaderingen er efficiënter van. Welke leidinggevende wil dat nou niet?