# 48 Deze bureaus helpen jou naar je volgende stap op de carrièreladder

Stan van Kesteren

februari 6, 2023

Mijn loopbaan na mijn studie begon als freelancer. Ik was rond mijn afstuderen bezig met de campagne en bijbehorende minidocu Slechthorend. Nou En?! (er werd zelfs gefilmd tijdens mijn diploma-uitreiking). Dat nam flink wat tijd in beslag: research, scenarioschrijven en de opnamedagen zelf. En ik werd aangemoedigd om zelf de stap te nemen om zzp’er te worden.

✨ Inspirerend gesprek
Tijdens de première van de docu raakte ik in gesprek met Sandra Ballij, eigenaar van Ctalents. Met haar detacheringsbureau begeleidt ze mensen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn naar werk. Dat was een inspirerend gesprek. Ik vertelde ook dat ik impact wilde maken met mijn werk en ze stelde voor dat ik in hun bestand zou worden opgenomen. Als er dan een interessante vacature langskwam, zouden ze contact opnemen.

Ondertussen merkte ik dat het freelanceleven op dat moment niet helemaal bij me paste. Ik had nog geen groot netwerk en vond het best een uitdaging om nieuwe opdrachten binnen te halen en zelf structuur aan te brengen.

🚀 Kans om impact te maken
Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen Ctalents kwam met een vacature bij Accenture; projectmedewerker voor de Leergang Inclusief werkgeven. De kans om impact te maken! Ik mocht helpen bij de organisatie van vier masterclasses voor HR-professionals. Daarmee kreeg ik de kans om meer te leren over de Wet Banenafspraak en mijn vaardigheden in het communicatievak te vergroten. En zo geschiedde: één jaar na mijn afstuderen had ik mijn eerste baan in loondienst.

🪜 Carrièreladder
Zo hielp dit bureau mij om mijn eerste stappen op de carrièreladder te zetten. Later zou ik via een ander initiatief voor mensen met een beperking, Onbeperkt aan de Slag, ook een mooie kans krijgen bij de Gemeente Den Haag (ik schreef daar eerder over in een nieuwsbriefeditie over solliciteren). En ook weer via Ctalents vond ik mijn baan bij PwC.

💼 Gespecialiseerde bureaus
De banen daarna vond ik op eigen kracht. Maar zeker aan het begin van je loopbaan is het fijn om hulp te krijgen. Dit zijn een aantal plekken waar je terecht kunt voor gespecialiseerde bemiddeling (zonder dat je per se in het doelgroepregister hoeft te staan):

👉️ Werkpad
Begeleidt bij het zoeken naar een baan en coaching en training op de werkvloer. Gespecialiseerd in de doelgroep doven en slechthorenden.

👉️ Onbeperkt aan de Slag
Initiatief dat werknemers en werkgevers aan elkaar koppelt. Organiseren laagdrempelige meet&greets waar je in gesprek kunt met werkgevers die openstaan voor mensen met een beperking.

👉️ Stichting SWOM (Studeren en Werken Op Maat)
Richten zich op Young Professionals met een arbeidsbeperking.

👉️ Ctalents
Over Ctalents heb ik al veel gezegd. Dit bureau een breed netwerk van werkgevers die bereid zijn om mensen die doof of slechthorend zijn aan te nemen én gespecialiseerde expertise in huis.

👉️ Jobstap
Ik ken deze organisatie minder goed, maar zie op LinkedIn regelmatig posts van jobcoach Leo Bruggeman langskomen, die zelf ervaringsdeskundig is. Heeft een team dat zicht richt op het bemiddelen voor mensen die doof/slechthorend zijn.

🔥 Mooie opstap
Ik zie het vooral als een mooie springplank voor de rest van je loopbaan. Natuurlijk, zo’n organisatie vraagt een fee aan de bedrijven waarvoor ze bemiddelen – en daar merk jij misschien iets van in je salaris. Maar het biedt je ook de gelegenheid om je cv op te bouwen en ergens binnen te komen waar je anders misschien minder makkelijk binnenkomt. Het proberen waard.

Succes!

Stan

 

 

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer