#51 Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

Stan van Kesteren

februari 27, 2023

Lange tijd verborg ik mijn slechthorendheid. Ik liet mijn haar groeien, zodat mijn hoortoestellen onzichtbaar waren. Waarom? Schaamte speelde een belangrijke rol. Ik was bang dat mensen anders naar me zouden kijken. Misschien herken je dit. Inmiddels weet ik dat de nadelen van het verbergen voor mij groter waren dan de voordelen. Nu kan iedereen mijn hoortoestellen zien. Maar toch: er zijn situaties waarin ik twijfel of ik m’n slechthorendheid ter sprake zal brengen. Hoe maak je die afweging?

🎯 Redenen om het wel of niet te vertellen

Een antwoord daarop vond ik in Vertel ik het wel of vertel ik het niet: omgaan met het stigma op psychische aandoeningen van Anita Hubner. Zij is net als ik lid van de Klankbord VN-Verdrag Handicap.


Anita is psycholoog en ervaringsdeskundige, en schreef een boek om anderen te helpen. Dat inspireerde mij, dus kocht ik haar boek. Wat mij verraste: de tips zijn waardevol voor slechthorenden. Want ook wij hebben te maken met (zelf)stigma.

In haar boek vond ik een lijstje met redenen om wel of niet open te zijn over je beperking:

1. Het geheim vertellen. Als je jouw beperking verzwijgt, kan het voelen alsof je een geheim met je meedraagt. Hoe langer je iets achterhoudt, hoe moeilijker het is om het later te vertellen.

2. Begrip. Je geeft mensen de kans om jou te begrijpen. En het kan leiden tot openheid van anderen.

3. Steun en hulp. Door open te zijn, kunnen mensen jou steun en hulp bieden.

4. Redelijke aanpassingen. Als de organisatie op de hoogte is van je beperking, kunnen ze hiervoor aanpassingen doen.

 

📋 Checklist voor- en nadelen

Anita adviseert in haar boek om een lijstje met de voor- en nadelen van openheid te maken. Je kan dit per situatie doen en dit opsplitsen naar korte en lange termijn.

Als voorbeeld neem ik hier een situatie uit mijn eigen werkleven. Ik werk samen in projectgroepen. Daarin denk ik mee over de communicatie. Nu doe ik een project waar de projectleider is ingehuurd (interim). Hij spreekt niet duidelijk en ik heb soms moeite hem te verstaan. Nu is de vraag: vertel ik het wel of vertel ik het niet?

Lijst me voor- en nadelen openheid. Een voordeel is dat ik geen informatie mis en niks hoef te verbergen. Een nadeel is dat ik gekwetst kan worden. Op de lange termijn is het voordeel dat ik waardevol kan bijdragen aan het project. Een nadeel op lange termijn kan er zijn bij een negatieve ervaring.


Als ik dit lijstje zo zie: de voordelen wegen voor mij sterker dan de nadelen. Tijd om het gesprek aan te gaan dus.

Deze methode helpt mij om per situatie te kijken of ik mijn slechthorendheid ter sprake zal brengen. Hopelijk helpt het jou ook.

 

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer