#55 Hoe zorg je dat je een vergadering kunt volgen?

Stan van Kesteren

maart 27, 2023

Wil je een vergadering goed volgen? Dan is het handig om vooraf communicatieafspraken te maken. Bijvoorbeeld:

💺 Wie zit waar tijdens de vergadering? Ik zit bijvoorbeeld graag aan de linkerkant van mijn gesprekspartners, zodat ik hen kan horen met mijn betere rechteroor. Dat betekent soms dat collega’s van plek moeten wisselen. En als ik geen soloapparatuur bij me heb, zit ik graag dicht bij de voorzitter van de vergadering.

 

✋ Welke vergaderdiscipline is er nodig om gelijkwaardig mee te doen? Bijvoorbeeld: je steekt eerst je hand op voordat je wat zegt en begint met spreken op het moment dat je de beurt krijgt. Of je geeft de microfoon van de soloapparatuur door, en begint met spreken als je die vast hebt.

 

⏸️ Wanneer houden we pauze? Luisteren kost energie. Door met regelmaat een pauze te houden, kan ik de vergadering blijven volgen.

 

🗒️ Wat is de agenda en wie maakt de notulen? Als er vooraf een agenda gedeeld is, weet je als slechthorende welke onderwerpen en termen besproken worden. Die context maakt het makkelijker om een vergadering te volgen. De notulen achteraf zorgen er daarnaast voor dat er geen misverstanden kunnen ontstaan en je je niet onzeker hoeft te voelen of je alles goed hebt verstaan.

 

Gelijkwaardigheid

Door heldere communicatieafspraken, heb ik niet alleen het gevoel dat ik erbij hoor, maar ook het gevoel dat ik een gelijkwaardige gesprekspartner ben. Het betekent voor anderen dat ze hun vaste manier van vergaderen los moeten laten, en dat is soms moeilijk en soms schuurt het. Maar uiteindelijk is dat misschien wel nodig om te zorgen dat jij er echt bij hoort en gelijkwaardig bent aan je collega’s.

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer