Selecteer een pagina

#56 Welke arbeidsvoorwaarden zijn extra belangrijk voor slechthorenden?

Stan van Kesteren

april 3, 2023

Stel, je hebt net een nieuwe baan gevonden. Dan ga je in gesprek over de arbeidsvoorwaarden. Natuurlijk heb je het dan over je salaris. Maar daarnaast is dit het moment om secundaire arbeidsvoorwaarden te bespreken die jij vanwege jouw slechthorendheid goed kan gebruiken. Hieronder een aantal zaken waar je aan kan denken.

  • 🗓️ Werktijden en thuiswerken. Misschien valt er te onderhandelen over een (halve) dag minder werken. Of een aangepast werkrooster. Je hebt hier wettelijk recht op. Het kan zijn dat je op kantoor door alle ruis sneller moe wordt, dus misschien wil jij vaker thuiswerken.
  • 🏖️ Vakantiedagen. Heb jij extra tijd nodig om op te laden? Dan is het misschien fijn om meer vakantiedagen te hebben. Of wat te denken van de baaldag? Als je een dagje moe bent of niet lekker in je vel zit, thuis mogen blijven.
  • 💡 Extra verlichting op de werkplek. Misschien heb jij meer licht nodig op de werkplek, om te kunnen spraakafzien of gebaren af te lezen. Dit is een redelijke aanpassing die je mag vragen van een werkgever.
  • 🏥 Ziektekostenverzekering. Veel bedrijven hebben een collectieve ziektekostenverzekering. Goed om daar eens naar te kijken; misschien heeft jouw toekomstige werkgever wel een contract met een verzekeraar die gunstige voorwaarden heeft op het gebied van hoorzorg. Op hoorwijzer.nl/verzekeringen kun je hier informatie over vinden.
  • 🦻 Hoorhulpmiddelen. Sommige organisaties willen hoorhulpmiddelen aanschaffen, zoals een auditief vergadersysteem. Ik ken iemand die de nieuwste hoortoestellen (buitencategorie) volledig vergoed heeft gekregen van zijn werkgever. Misschien niet gelijk iets voor het arbeidsvoorwaardengesprek, maar zeker iets waarover je later in gesprek kan gaan.

     

  • 📱 Telefoon. Bij mijn vorige werkgever werkte een dove collega die een iPhone kreeg, omdat daarop meer toegankelijkheidsopties zaten dan op Android-toestellen.

Natuurlijk kun je nog meer arbeidsvoorwaarden bedenken waardoor jij jouw werk als slechthorende kunt doen (of volhouden). Ik vind bijvoorbeeld de powernaps bij NASA en Google wel aantrekkelijk klinken (al denk ik dat dit wel vreemde blikken zou opleveren).

Welke arbeidsvoorwaarden zou jij vanwege je slechthorend graag willen (of heb je al geregeld)? Laat het me weten.

Meer nieuwsbrieven