#37 Een loopbaan in de journalistiek als je slechthorend bent – het kan wel!

Stan van Kesteren

november 21, 2022

Zes jaar geleden interviewde ik ondernemer Bianca van der Horst over haar gehoorverlies. In Slechthorend. Nou en?! zei ze: “Ik wilde als kind journalistiek studeren. Iedereen in mijn omgeving zei: ‘dat kan je niet met je slechthorendheid’. (…) Nu ik volwassen ben, heb ik zoveel meer mogelijkheden geleerd. Jij bijvoorbeeld. Jij hebt journalistiek gestudeerd. Nu denk ik: het had wel gekund!”

Ik was toen net afgestudeerd. En eerlijk gezegd, deelde ik haar vroegere onzekerheid. Was een loopbaan als journalist voor mij wel haalbaar?


Strategieën voor interviews

Na mijn studie heb ik één freelanceklus gedaan bij de publieke omroep (waar ik eerder stagiair was) als redacteur. En ik werkte als (freelance) interviewer en tekstschrijver voor verschillende niet-journalistieke organisaties.

Ik heb dus weinig werk gedaan voor journalistieke media. Dat is vooral omdat ik een passie had voor één thema: slechthorendheid. Daar ben ik mij op gaan richten. Voor deze nieuwsbrief – en in mijn werk als communicatieadviseur – interview ik nog steeds regelmatig voor artikelen.

Daar heb ik de afgelopen jaren een aanpak voor ontwikkeld:

🔗 Bellen via Bluetooth

Bij telefonische interviews gebruik ik mijn Phonak Compilot om het oproepgeluid direct naar mijn hoortoestel te streamen. Zo kan ik het gesprek optimaal horen. Bijkomend voordeel: ik heb twee handen vrij om het gesprek uit te typen op mijn laptop.

Inzetten van een schrijftolk

Onlangs had ik een interview met twee (zelf slechthorende) hoorcoaches, via Microsoft Teams. Bij dit gesprek was een schrijftolk aanwezig. Dat was nodig voor toegankelijke communicatie, maar ook handig: ik kon daarna de schrijftolktekst krijgen (met toestemming van de geïnterviewden).

Direct na het overleg kreeg ik een mailtje met de hele tekst van alles wat gezegd was. Aan mij de taak om daar een mooi interviewartikel van te maken.

📼 Transcripties maken van geluidsopnames

Vorige week interviewde ik Michiel de Cock, zelf slechthorend en audicien. We spraken af in de Bibliotheek Deventer en ik legde mijn voicerecorder op tafel.

Daarna moest deze opname uitgetikt worden. Ik heb dat regelmatig zelf gedaan. Bij een opname zonder achtergrondgeluid is dat te doen – al kost het wel veel energie. Voor het interview met Michiel heb ik iets nieuws geprobeerd: Amberscript. Dat programma maakt een automatische transcriptie van het interview. Werkt best goed en de software maakt automatisch onderscheid tussen verschillende stemmen. Vervolgens kon ik de audio nog terugluisteren en de tekst handmatig aanpassen.

Soms gaat het minder goed. Een poos geleden interviewde ik een slechthorende in een drukke koffietent Amsterdam. Niet zo’n gelukkige keuze. Tijdens dat gesprek had ik solo-apparatuur, waardoor ik haar goed kon horen. Maar de geluidsopname van dat interview was waardeloos: die bevatte zoveel ruis dat ik er niets van kon verstaan. Gelukkig bood mijn vrouw aan het uit te schrijven, waardoor het interview toch bruikbaar was 😉

Journalistiek en slechthorendheid: het kan wel

Voordeel van de interviews die ik doe: ze vinden vaak een-op-een plaats en zijn bedoeld voor het schrijven van een artikel.

De uitdagingen van televisie- of radio-interviews zijn natuurlijk groter. Maar ook dat is haalbaar als je slechthorend bent.

Ik schreef eerder over tv-maker Alana Nichols, die als CI-drager mooie reisprogramma’s. En ook presentatrice Dionne de Graaff (NOS Sport) heeft een gehoorverlies van 70% aan haar rechteroor, veroorzaakt door plotsdoofheid. Ze kan haar werk – ook live-uitzendingen – met aanpassingen wel doen. Ze vertelde in het AD: “Het oortje met het geluid van de uitzending en het contact met de regisseur moet in mijn goede oor.”

Lang verhaal kort: door goede strategieën te kiezen, is een loopbaan in de journalistiek zeker mogelijk als je slechthorend bent.

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer