#26 Is er een slechthorende in de zaal?

Stan van Kesteren

augustus 22, 2022

Tijdens de voorbereidingen van onze bruiloft bezocht ik samen met Carmen (mijn vriendin) de trouwzaal van het stadhuis. Er was ringleiding, zagen we aan een blauw bordje met een oor en de letter T. Carmen vroeg de ambtenaar die ons rondleidde ernaar. Haar reactie? “Die doet het niet, geloof ik. Maar de trouwambtenaar heeft een harde stem hoor! Zijn er slechthorenden op jullie bruiloft?”

Ik was verbaasd. Blijkbaar zijn mijn hoortoestellen niet zo zichtbaar als ik zelf denk 😉

VN-verdrag Handicap

Maar wat me nog sterker verwonderde, is dat de toegankelijkheid voor slechthorenden blijkbaar zo laag op de agenda staat. De gemeente heeft een verplichting vanuit het VN-verdrag Handicap, dat stelt dat voorzieningen van de overheid toegankelijk moeten worden voor mensen met een beperking. In 2016 geratificeerd en blijkbaar is dit (een harde stem is toch wel voldoende) hoe sommige ambtenaren binnen gemeenten er anno 2022 over denken…

Of er ringleiding aanwezig is, zie je aan dit bordje.

Aandacht vragen

Ik vind overigens dat slechthorenden zelf ook een rol hebben. Wij moeten meer aandacht vragen voor toegankelijkheid. Als iedereen met gehoorverlies (naar schatting: 1,5 miljoen mensen) om ringleiding of andere aanpassingen vraagt, zal het onderwerp meer leven. Helemaal als vrienden, partners en familie van slechthorenden ook een handje helpen.

Aanpassing op mijn werkplek

Ik heb zelf ook die stap gemaakt. Op mijn werkplek heb ik nu gevraagd om aanpassingen in een vergaderruimte. Zo hoop ik nog beter te kunnen deelnemen én bijdragen aan vergaderingen. Over die aanpassingen kan ik nog niet teveel zeggen. Zeker is dat het een forse verbetering wordt, waar niet alleen ik, maar ook collega’s van zullen profiteren. Bijvoorbeeld bij hybride vergaderingen (combinatie van online en op kantoor vergaderen). Wordt vervolgd!

Wanneer heb jij voor het laatst aanpassingen gevraagd? Of zijn er aanpassingen die je nog wil laten doen (in je werkomgeving)? Laat het me weten via Contact

P.S. Met de ceremonie in de trouwzaal komt het overigens ook goed – navraag bij de afdeling facilitaire zaken leerde dat de ringleiding weer werkt. Op naar een fantastische dag!

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer