#24 Met Deaf Republic laat deze dove Oekraïense dichter zien wat oorlog is 

Stan van Kesteren

juli 4, 2022

Ik las Deaf Republic, poëzie over oorlog dat tot in je diepste vezels doordringt. Dit boek is geschreven door Ilya Kaminsky, afkomstig uit Oekraïne en doof. In deze nieuwsbrief vertel ik je meer over deze interessante dichter en wat je van hem kan leren.

Ilya Kaminsky kreeg op vierjarige leeftijd de bof. De Sovjetdokter in Odessa (Oekraïne), zegt tegen zijn ouders dat het een verkoudheid is en stuurt hen weg. “Het is op de dag dat Sovjetleider Brezjnev dood gaat dat mijn moeder leerde over mijn doofheid (…)”, schrijft Kaminsky. “Mijn moeder schreeuwde naar oudere inwoners in het openbaar vervoer dat ze snel op moeten staan om haar zieke kind een stoel te geven (…). Ik hoor geen woord… Brezjnev is dood. Vreemden dragen zwarte kleren op straat. Zo begint de geschiedenis van mijn doofheid.”

Oren sluiten

Het is tekenend voor hoe de dichter Kaminsky verbinding legt tussen doofheid en de politiek. Dat komt samen in zijn boek Deaf Republic, waarin de inwoners van een dorpje besluiten om hun oren te sluiten nadat een doof jongetje wordt vermoord door het leger. De burgers leren gebaren om met elkaar te communiceren. In Deaf Republic zijn enkele gebaren als illustratie opgenomen.

Deafness passes through us like a police whistle.
~ Ilya Kaminsky, Deaf Republic
(Vertaling zoiets als: Doofheid verspreidt zich onder ons als een politiefluitje )

Poëzie in lichaamstaal

In interviews vertelt Ilya Kaminsky over zijn doofheid en hoe hij hiermee omgaat. Zo is lichaamstaal belangrijk, vertelt hij: “Ik kon [als kind in de Sovjet-Unie) zien hoe mensen om me heen tegen elkaar spraken met hun ogen zonder het zelf door te hebben.”

In een ander interview vertelt hij: “Als ik naar een evenement ga… Ik ben doof, snap je? Dus ik hoor de woorden vaak niet als iemand een gedicht voorleest, maar ik kan zien hoe ze hun taal uitdrukken, hoe poëzie hun lichaam binnenkomt als ze het voorlezen, hoe ze hun lippen bewegen, hoe ze hun handen bewegen, hoe ze het podium raken. Letterlijk: de relatie van de spreker met wat hij zegt.”

Wat als niemand zou kunnen horen?

De kracht van de stilte is een terugkerend thema in zijn poëzie. In Deaf Republic schrijft hij vanuit de horende inwoners:

Ons gehoor verslechtert niet, maar iets stils in ons staalt (vertaling Alfred Schaffer uit een interview in Parool)

In Deaf Republic onderzoekt Kaminsky, nu inwoner van de Verenigde Staten, wat er zou gebeuren als een heel land doof zou zijn? Daarover fantaseerde hij al als kind. In Poets & Writers vertelt hij: “Als een politieman een bevel schreeuwde, en niemand het zou kunnen horen? Ik hield er van om me dat voor te stellen. (…) Die kinderlijke dagdromen voelen voor mij vaak relevant in het hedendaagse Amerika. Als Trump zijn persconferenties geeft, zou het niet briljant zijn als zijn woorden landen op de dove oren van een hele natie? Wat als we simpelweg zouden weigeren de haat in zijn uitspraken te horen?”

Ilya Kaminsky, voordracht van het gedicht “We Lived Happily During the War”

Laat de stilte zijn werk doen

Deaf Republic is een prachtig boek, de moeite waard. Wat ik meeneem uit het levensverhaal van Kaminsky: dat het soms een goed moment is om stil te zijn en de lichaamstaal van de mensen om je heen te bestuderen. Dat zegt soms meer dan woorden.

Succes met je werkweek!

Stan

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer