Het is 2012 en de 15-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai zit in de bus van school naar huis. Dan dringt een gemaskerde man met een geweer naar binnen. Hij vraagt: “Wie is Malala?” En schiet haar daarna door de linkerkant van haar hoofd.
Malala werd doelwit van de aanslag vanwege haar dagboek bij de BBC over het geweld van de Taliban. Ze overleeft de aanslag ternauwernood en belandt in het ziekenhuis. Ze heeft een kogel door haar hals en hoofd gekregen. De Taliban hoort dat ze de aanslag overleeft en dreigt haar alsnog te zullen ombrengen.
Malala wordt overgebracht naar Engeland, waar ze in het ziekenhuis van Birmingham wordt geopereerd. Een jaar later krijgt ze nog een operatie voor een cochleair implantaat (CI), omdat ze sinds de aanval volledig doof is aan haar linkeroor.
Nobelprijs voor de Vrede
Ze blijft doorschrijven over het recht op onderwijs voor kinderen en krijgt wereldwijd bekendheid. In 2014 is ze als 17-jarige de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.
Haar verminderde gehoor houdt haar niet tegen om toespraken te houden. Ze spreekt wereldwijd. Zo ook op World Hearing Day 2019 in Sydney, voor een groep kinderen met een CI uit alle delen van de wereld.
Ze
zegt hen: “Mijn boodschap voor alle kinderen met gehoorverlies is dat je elke droom kan bereiken. En ja, er zijn dingen die ons misschien beperken, en sommige dingen zijn misschien iets moeilijker voor ons. Ik begrijp dat, omdat ik doof ben aan mijn linkeroor (…) Jij verdient dezelfde kansen als ieder ander.”
Ze moedigt met haar verhaal de aanwezige jongeren aan: “Het is een deel van mij, maar het heeft me nooit gestopt om iets te bereiken in mijn leven. Laat deze zogenaamde zwakte je niet stoppen om je dromen na te jagen. ”
Zomerstop
Inspirerend verhaal, toch?
Ik sluit deze editie af met een huishoudelijke mededeling: de komende weken houd ik een zomerstop. Je zult dus even geen nieuwsbrieven ontvangen.
Ligt mijn werk voor
Succesvol slechthorend dan stil? Zeker niet. Ik heb de afgelopen weken inspirerende slechthorenden geïnterviewd en ga die gesprekken uitwerken tot mooie verhalen. En ik ga de komende tijd aan mijn boek schrijven. Halverwege augustus horen jullie weer van me.
Voor nu: succes als je door werkt en anders een hele fijne vakantie!
Stan