#36 Sociale steun – een klein gebaar

Stan van Kesteren

november 14, 2022

Sociale steun op je werk is belangrijk. Als je slechthorend bent, is het fijn als je je begrepen voelt door collega’s. Dat zit soms in kleine dingen.

Zo ging ik vorige week lunchen met ons team. In de kantine. Overal om ons heen zaten groepjes collega’s te praten. Een teamgenoot stond op, en zei: ‘Dit is niet te doen voor jou, of wel, Stan? Zullen we anders in de ruimte daar gaan zitten?’

Een klein gebaar, maar veel waard voor mij. Zulke sociale steun van collega’s maakt voor mij het verschil. Zoals een andere collega soms een time-out-gebaar maakt en zegt: ‘Niet door elkaar, jongens.’

Het maakt voor mij ook de drempel lager om zelf in te grijpen (want nee, de vergaderingen gaan niet aktijd goed). Het is fijn als we gezamenlijk verantwoordelijkheid delen voor goede communicatie.

In een recent interview sprak ik met een manager die altijd samen met een collega naar belangrijke afspraken gaat, zodat hij zeker weet dat hij geen informatie mist of iets verkeerd verstaat. En in een ander interview vertelde iemand dat collega’s gebaren (voor bijvoorbeeld goedemorgen en koffie) gebruiken ter ondersteuning, en zelfs een online gebarencursus volgden.

Dit soort samenwerkingen maakt werken met gehoorverlies stukken meer ontspannen. Voel jij je gesteund door collega’s?

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer