#23 Soms moet je een (mentale) drempel over

Stan van Kesteren

juni 27, 2022

Halverwege mijn presentatie steekt een vrouw haar hand op. “Sorry dat ik je onderbreek”, zegt ze. “Maar zou je misschien deze willen gebruiken?” Ze houdt een microfoontje met een lus omhoog. “Natuurlijk”, zeg ik, en pak de zender van haar aan en hang ‘m om mijn nek. “Heel goed dat je het aangeeft.”

Het gebeurde afgelopen donderdag (23 juni) tijdens de bijeenkomst Slechthorend in een horende werkomgeving van Werkpad. Ik vertelde daar aan andere slechthorenden hoe ik met mijn slechthorendheid om ga in werksituaties.

De deelneemster die mij vroeg de microfoon om te hangen, vertelde daarna dat ze dit advies had gekregen van haar coach en dat ze bij deze bijeenkomst voor het eerst die tip opvolgde.

Drempel

Soms moet je een drempel over, om die extra aandacht voor jezelf op te eisen. Dat is niet altijd makkelijk. En hoewel ik al een lange hoorreis achter de rug heb, blijft dat ook voor mij soms lastig.

Dat bleek ook donderdagmiddag, toen ik na mijn presentatie in gesprek ging met twee van mijn collega’s, die speciaal hiervoor naar Utrecht waren gekomen. Voor een publiek gingen we samen in gesprek onder leiding van Marja de Kinderen.

Bescheiden

Het werd een bijzonder en open gesprek over hoe ik mijn slechthorendheid op het werk ervaar en hoe zij het werken met mij ervaren. En daaruit bleek ook: ik mag me wat minder bescheiden opstellen. Op dit moment zet ik bij onze teamvergaderingen geen schrijftolk in, en de vergaderingen worden niet strak voorgezeten. Terwijl ik met mijn slechthorendheid eigenlijk wel behoefte aan heb.

Dat we nu zo werken heeft verschillende redenen, maar het gesprek heeft mij en mijn aanwezige collega’s wel aan het denken gezet. We zullen opnieuw moeten kijken naar wat voor ons gezamenlijk werkt. Ik zal die drempel over moeten en soms moeten zeggen: “Sorry dat ik je onderbreek, maar zou je misschien…”

Fijne werkweek!

Stan

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer