#6 Solliciteren – Deel 1: de sollicitatiebrief

Stan van Kesteren

februari 7, 2022

Goedemorgen,

Of het nu je eerste baan zoekt of een stap in je carrière wil maken, solliciteren doen we allemaal. Hoe doe je dat als je slechthorend bent? Vandaag deel 1: de sollicitatiebrief.

Afwijzingen. Veel slechthorenden hebben er mee te maken gehad. In mijn nieuwsbrief van vorige week vertelde ik het verhaal over Max Vonk, die meerdere keren werd afgewezen voor filmopleidingen. Een ander verhaal dat me bijblijft, is het verhaal van Sharon, die met een universitair diploma vele afwijzingen kreeg, maar inmiddels is opgeklommen tot manager bij consultancyorganisatie PwC. Hieronder vertelt ze daarover bij de NOS:

Bron: NOS

Waarom ben jij de meest geschikte kandidaat?
Veel werkgevers zullen nog geen ervaring hebben met samenwerken met iemand die doof of slechthorend is. En als ze al wel een medewerker met gehoorverlies hebben, dan kan dat iemand zijn die hier op een totaal andere manier mee omgaat dan jijzelf.

Het kan dus zijn dat werkgevers een negatief beeld hebben bij iemand met slechthorendheid. Pas als mensen jou de hand schudden en een gesprek met je voeren, kunnen ze zien welke invloed jouw gehoorverlies heeft in gesprekken. In de meeste gevallen zou ik slechthorendheid dan ook niet benoemen in je brief.

In sommige gevallen kan slechthorendheid juist een plus zijn voor de functie (bijvoorbeeld als je gaat werken met dove of slechthorende mensen), dan kun je het natuurlijk wel benoemen.

En schrijf er ook vooral over als jij je daar comfortabel bij voelt en het kunt verwoorden als een kracht (bijvoorbeeld omdat het ervoor zorgt dat je extra aandacht hebt voor visuele details of omdat je een doorzetter bent). De hoofdzaak blijft: waarom ben jij de beste kandidaat?


Doelgroepregister

In 2017 was ik op zoek naar werk. Sollicitatiebrieven schrijven had nog niets opgeleverd. Ik ging naar een Meet & Greet van Onbeperkt aan de Slag. Daar konden werkgevers en werkzoekenden met een beperking elkaar ontmoeten. Ook de Rijksoverheid was als werkgever vertegenwoordigd. Ik nam plaats aan tafel. Ook enkele andere werkzoekenden zaten daar.

In plaats van in gesprek te gaan over onze ambities en talenten – wat de bedoeling was van de Meet & Greet – werd er maar één vraag aan ons gesteld: “Sta je ingeschreven in het doelgroepregister?”

Einde gesprek voor mij.

Als je opgenomen bent in het doelgroepregister, kom je in aanmerking voor de banenafspraak. In de banenafspraak staat dat werkgevers een bepaald aantal mensen met een beperking in dienst moeten nemen. Werkgevers kunnen dan ook gebruik maken van bepaalde regelingen. Interessant dus voor de werkgever. En het zou jou aan een baan kunnen helpen. Maar… je wil wel een baan die bij jou past.

Je kunt een aanvraag doen om in het doelgroepregister te komen. En het kan je helpen. Als je het op je cv zet, kan het voor werkgevers een extra stimulans zijn om je uit te nodigen op gesprek. Dat geldt bijvoorbeeld voor overheidswerkgevers. Als het je helpt om ergens binnen te komen waar je graag wil zijn en ze jouw talent zien: ga ervoor! En anders: lekker laten gaan…

Op dezelfde Meet & Greet in 2017 waar ik afknapte op het team va de Rijksoverheid, kwam ik in gesprek met een medewerker van de Gemeente Den Haag. Dat was een heel ander gesprek – over wie ik was, wat ik graag wilde doen en welke werkervaringen ik tot dan toe had. Dat ik niet in het doelgroepregister stond, was niet relevant. Het gesprek leverde me een mooie tijdelijke baan op, waar ik wat kon leren en mijn cv kon verrijken. Dat is de werkgever die je zoekt!

Volgende week: het sollicitatiegesprek
Wat heb je nodig om een goed sollicitatiegesprek te kunnen voeren? Die vraag staat centraal in de nieuwsbrief van volgende week. Stay tuned!

Stan

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer