#31 Zo maak je een reisprogramma als je slechthorend bent

Stan van Kesteren

oktober 10, 2022

De energieke tv-presentator Alana Nichols won meerdere prijzen met haar reisprogramma Follow Alana. Ze ging daarin onder andere naar Taiwan (de eerste vier seizoenen), Australië en Zwitserland. De laatste twee seizoenen werden uitgezonden in Amerika. En haar succes is best bijzonder, want ze is doof geboren. Iedere aflevering begint met:
“Hi, I’m Alana. I was born profoundly deaf. But that doesn’t stop me from trying new adventures!”

Dankzij een cochleair implantaat (CI) kan Alana gesprekken verstaan, al is spraakafzien (liplezen) voor haar onmisbaar. Het maken van een reisprogramma is daardoor uitdagend, vertelt Alana in een interview: “Door mijn gehoorverlies heb ik geleerd dat ik maar beter goed voorbereid kan zijn, zodat ik genoeg weet over de omgeving, de activiteit die we gaan doen en de mensen die ik ga spreken.”

Op die manier speelt ze constant in op haar omgeving. Bijvoorbeeld als er op een boot teveel achtergrondgeluid is, waardoor ze niet kan verstaan wat de ander zegt. Dan maakt ze in een split second een keuze om op een andere plek meer te vertellen over de boottrip [1].

Trailer van Follow Alana in Australië

Oog voor details
Voor Alana is het ook belangrijk om te weten wie ze gaat spreken. De hogere stemmen van vrouwen, verstaat ze vaak beter dan het lage geluid van een mannenstem. Het weerhield haar in ieder geval niet van een interview met tennisser Roger Federer tijdens haar seizoen in Zwitserland. 

Alana’s gehoorverlies zorgt ervoor dat ze goed moet organiseren, vragen stelt en samenvattingen geeft. Dat vergroot haar kwaliteiten als presentator. Haar tolk noemt ook haar observatievermogen: “Ze is vaak de eerste die bepaalde details opvalt. Die benoemt ze en deelt ze met het publiek.”

Horen in het water
Voor activiteiten in het water heeft Alana tegenwoordig een waterdichte hoes, die ze om haar cochleair implantaat kan doen. “Ik heb het gebruikt tijdens kajakken, snorkelen en abseilen van een waterval. Voordat ik de hoes had, moest ik altijd mijn geluidsprocessor van mijn CI afdoen […]. Nu kan ik in het water horen en dat is ideaal voor mijn programma!“

Interview met Alana over haar CI

Ervaring
Natuurlijk gaat het soms minder soepel, zo vertelt Alana in CommonWealth Magazine: “Mijn team en ik zijn bijna altijd onderweg. Als er problemen zijn in de communicatie, werken we dat weg met editing-technieken voor een fijnere kijkervaring. Daar is wel veel ervaring voor nodig, ik leer altijd nog tijdens het presenteren. Ervaring is de beste leermeester.”

Succes met je werkweek!

Stan

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer