Selecteer een pagina

# 43 Sporten om je brein rust te geven

Stan van Kesteren

januari 2, 2023

Bij de start van een nieuw jaar horen goede voornemens. Voor mij is dat voor 2023: regelmatig sporten. Een beetje cliché misschien… Maar wel nodig.

Juist voor slechthorenden is sporten belangrijk: je brein rust geven door te bewegen. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen deed onderzoek naar de sportdeelname van dove en slechthorende volwassenen. Daaruit blijkt dat 49% van de dove en slechthorende volwassenen (18-65 jaar) wekelijks minimaal één uur per week sport, tegenover 59% van de volwassenen die goed horen.

En slechts één op de tien (9%) doven en slechthorenden is lid van een sportvereniging, waar dit bij mensen zonder auditieve beperking 24% is. Volgens het onderzoek kan dat komen door communicatieproblemen met andere sporters en trainers, angst voor schade aan het hoortoestel of gebrek aan vrienden, familie of kennissen om mee te sporten. En dat is zonde!

 

Ongehoord Sportief

Het initiatief Ongehoord Sportief probeert de sportdeelname van mensen met gehoorverlies te bevorderen. In filmpjes op de website leggen doven en slechthorenden uit welke aanpassingen zij doen om hun sport te beoefenen. En er komen trainers van sportclubs aan het woord, die uitleggen hoe zij zorgen dat hun sport inclusief wordt. Zo kunnen andere coaches daar van leren.

 

Ontspanning

In zijn boek Mijn hoorreis vertelt Rob Beenders hoe belangrijk hardlopen voor hem was tijdens zijn revalidatie na plotselinge doofheid. Hij vermoedt zelfs dat hardlopen, in combinatie met evenwichtsoefeningen, hem heeft geholpen om te herstellen. Nu blijft hij ook hardlopen: “Ik probeer elke week drie tot vier keer te lopen, maar ik probeer ook te genieten van de natuur rondom mij. Dat geeft me rust en doet me ontspannen. Een ideale combinatie.”

In een interview dat ik onlangs had met Michiel (audicien) vertelde hij: “Als ik lange dagen heb gehad, heb ik in het weekend soms een dag nodig om te rusten. Ik sport veel, vooral fitness. Dat is voor mij echt een grote uitlaatklep.”

Was voor mij weer even een goede reminder. Komend jaar ga ik ook fitnessen en daarnaast pak ik met mooi weer de mountainbike. Ook padel staat op de planning! Welke sport ga jij doen in 2023?

Fijne werkweek!

Stan

Meer nieuwsbrieven

#51 Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

#51 Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

Lange tijd verborg ik mijn slechthorendheid. Ik liet mijn haar groeien, zodat mijn hoortoestellen onzichtbaar waren. Waarom? Schaamte speelde een belangrijke rol. Ik was bang dat mensen anders naar me zouden kijken. Misschien herken je dit. Inmiddels weet ik dat de...

Lees meer