Selecteer een pagina

# 47 Waarom we vaker moeten lachen om onze slechthorendheid

Stan van Kesteren

januari 30, 2023

Als ik het theater bezoek, is het bijna altijd cabaret. Deze maand was ik bijvoorbeeld bij Patrick Laureij; die een leuke grap maakte over waarom Amalia had afgezien van haar toelage van een miljoen: “Een meloen? Wat moet ik nou met een meloen?”. Vond ik als slechthorende behoorlijk grappig. 

☀️ Relativeren
Soms helpt het om zelf te lachen om situaties die ontstaan door je slechthorendheid. De Amerikaanse comedian D.J. Demers heeft er zijn handelsmerk van gemaakt. Met succes, hij trad onlangs op in The Tonight Show. Hij weet ongemakkelijke ervaringen in een lach te veranderen en zijn gehoorverlies te relativeren.

Deze grap over zijn trilwekker vond ik ook fijn: “Ik houd ervan, maar het is ook angstaanjagend. Zo eng. Al mijn dromen eindigen in een aardbeving!”

D.J. Demers gelooft dat een positieve mindset helpt. “Als ik het gevoel had dat ik slecht behandeld werd, dan was het vaak de energie die ik uitstraalde zonder dat ik het doorhad“, zegt hij op HearingLikeMeAls jij eerlijk tegen mensen zegt wat je nodig hebt om een gesprek goed te kunnen volgen, dan zul je dat krijgen. Je kan die positieve persoon zijn die je wil zijn, zonder dat de onzekerheid opkomt. Ik heb het gevoel dat me dat geholpen heeft, want dan willen mensen bij je zijn en je helpen met je worstelingen. (…) Ik heb dat tijdens de pandemie nog meer moeten leren.”

 ⏳ Lege batterij
Natuurlijk zorgt zijn gehoorverlies ook voor uitdagingen in zijn werk. Zo had Demers ooit een optreden voor tachtig studenten in Kentucky. Tijdens zijn show hoort hij opeens piepjes: een waarschuwing dat de batterij van zijn rechterhoortoestel leeg was.

Hij probeerde om door te spelen, maar na tien minuten is zijn gehoorapparaat leeg. Hij weet er een grap van te maken: “Halverwege mijn set moest ik de batterijtjes verwisselen. Het was eigenlijk heel grappig. Nadat ik het batterijklepje weer dicht deed, telde ik samen met de studenten de seconden af tot mijn hoortoestel weer aan stond.”

👂 Partners in Verstaan
Soms is het fijn om gehoorverlies relativeren; door er een grapje over te maken en er samen om te lachen bijvoorbeeld. Deze week moest ik ook lachen toen mijn collega iets zei over het Congres Partners in Verstaan en de collega die online meedeed zei: “Heb je me niet verstaan?”

Meer nieuwsbrieven

#51 Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

#51 Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

Lange tijd verborg ik mijn slechthorendheid. Ik liet mijn haar groeien, zodat mijn hoortoestellen onzichtbaar waren. Waarom? Schaamte speelde een belangrijke rol. Ik was bang dat mensen anders naar me zouden kijken. Misschien herken je dit. Inmiddels weet ik dat de...

Lees meer