#59 Hoe de HEAR-checklist je helpt in elke situatie

Stan van Kesteren

mei 1, 2023

Het is meivakantie en deze week was ik vrij van werk. Ik sloot me van zondag tot en met woensdag op in Schuur op de Hei, midden op de Veluwe. Het regende bijna de hele tijd. Maar dat gaf niet, want ik was er om te schrijven. Ik schreef aan mijn boek over slechthorendheid op de werkvloer.

Daarvoor verzamel ik alle informatie en verhalen die ik maar kan vinden. Ik las bijvoorbeeld het boek Hear & Beyond: Live Skillfully with Hearing Loss. Hierin schrijven de Amerikaanse auteurs Shari Eberts en Gael Hannan over hun eigen ervaringen met gehoorverlies en over de strategieën om hiermee om te gaan.

Vijf fases van gehoorverlies

De auteurs beschrijven vijf fases waar mensen met slechthorendheid doorheen gaan. Als je vanaf je geboorte slechthorend bent – zoals ik – begin je in fase 3. De beschreven fases helpen je om je te realiseren waar je nu staat in de manier waarin je omgaat met slechthorendheid. Waar sta jij?

Fase 1: Met jezelf discussiëren. Je vraagt je af of je slechter bent gaan horen. En je ontkent het misschien.

Fase 2: Bevestiging. Uitslagen bij de audicien laten zien dat je slechthorend bent. Het is nu een feit.

Fase 3: Actie ondernemen. Je besluit om iets te doen. Je neemt hoortoestellen en zoekt naar aanvullende strategieën om met je gehoorverlies om te gaan.

Fase 4: Vakkundig (‘skillfully’) leven met je gehoorverlies. Voor de auteurs het ultieme doel van je leven met gehoorverlies. Je past de strategieën uit fase 3 toe en staat open voor nieuwe strategieën en technologieën die je dagelijkse communicatie kunnen verbeteren.

Fase 5: Opfrissen en herstarten. Net als je denkt dat je alles lukt, verandert er iets. Nieuwe hoortoestellen, achteruitgaand gehoor, gebeurtenissen in je leven. Leven met gehoorverlies is een continue reis.

 

Communicatiechecklist: HEAR

Hear & Beyond staat vol nuttige hulpmiddelen. Bijvoorbeeld de communicatiechecklist, die de auteurs bedachten. Daarmee kun je bij elke communicatiesituatie kijken wat er moet veranderen en hoe je dat doet. De HEAR-checklist bestaat uit vier stappen:

  1. Hearing Check (gehoorcheck): Kan ik begrijpen wat mijn gesprekspartner zegt? Als je na enkele minuten hier nog geen duidelijke ja op kunt zeggen moet er iets veranderen.

  2.  Evaluate (evalueren): Wat heb ik nodig om de geluidsomgeving te verbeteren? Meer licht? Minder rumoer? Luidere spraak? Langzamer spreken? Een andere stoel?
  3. Articulate (uitspreken): Vraag om datgene wat je nodig hebt voor een betere communicatie. Je gesprekspartner heeft daar ook baat bij.

     

  4. Revise and remind (pas aan en herinner): Pas je aanpak aan waar dat nodig is. Herinner je gesprekspartners eraan als ze vergeten zich aan de communicatieafspraken te houden.

Een handige checklist om in allerlei situaties te gebruiken. Zeker ook op je werk. Heb jij hier wat aan?

 

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer