#61 Het wonderbaarlijke avontuur van een stille avonturier

Stan van Kesteren

mei 22, 2023

Sommige slechthorenden leiden opmerkelijke levens. Zo las ik de biografie van Albert Sutherland Royaards (1855-1900), beschreven in Het wonderbaarlijke verhaal van een stille avonturier van Wim Daniëls.

Sutherland Royaards werd plotsdoof toen hij acht of negen jaar oud was en een hersenvliesontsteking kreeg. Daarna gaat hij naar de school voor doven in Rotterdam. Na zijn tijd op de school voor doven gaat hij naar de tuinbouwschool Linnaeus in Watergraafsmeer bij Amsterdam. Daar haalt hij zijn diploma.

 

Hij is ondernemend, en in 1876, een jaar na zijn afstuderen wint hij op de tentoonstelling van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw de bestuursprijs voor gedroogde mossen. In de krant Het Vaderland wordt gemeld dat hij maar liefst 375 verschillende mossensoorten.

Zijn ambitie is groot. Een jaar later start hij een tuinbouwcentrum in Assen, Amboina. Waarschijnlijk krijgt hij de grond hiervoor van zijn stiefmoeder. Het is een succesvol tuincentrum, en hij wint prijzen met zijn planten, appels en bloemen. In 1891, hij is dan 36, stopt hij plots met zijn tuincentrum.

 

Weddenschap met een wereldfietser

Na zijn stop met het tuincentrum werkt hij een periode als schrijver/journalist – soms onder het pseudoniem Albert de Doove, totdat hij de Duitse wereldfietser Heinrich Horstmann in mei 1895 ontmoet in Hotel Americain aan het Leidseplein in Amsterdam. Het is een periode waarin de fiets nog maar kort is uitgevonden en er veel recordpogingen worden ondernomen op de fiets. De Duitse wereldfietser Horstmann sluit een weddenschap met Albert af: dat een grote buitenlandse fietstocht nooit gemaakt kon worden door iemand die doof is.

Dovenverenigingen

Dat laat hij zich geen twee keer zeggen: hij neemt zich voor om een fietstocht naar Rusland te maken. En dat maakt hij waar. Vanuit Deventer fietste Albert naar Oldenzaal. Daar ging het de grens over naar Rheine, vervolgens naar Löhne en Hannover. Zo komt hij in Hamburg terecht, waar hij onderdak vindt bij de dovenvereniging, die destijds in elke grote Duitse stad te vinden zijn. Daar wordt hij enthousiast binnengehaald.

En zo gaat dat later ook: bij zijn tweede grote fietstocht, die hem via Frankrijk en Spanje naar Egypte en Jeruzalem brengt, gaat hij langs de champagnekelders van de familie Mercier in het Franse stadje Épernay. De dove zonen van de eigenaar, Émile en Henri Mercier, ontvangen hem daar hartelijk.

Reclame uit 1923 uit tijdschrift L’illustration

 

Gebaren

Door zijn doofheid krijgt Albert Sutherland Royaards veel publiciteit als wereldfietser. Naar de sponsor van zijn fiets, Rijwielfabriek Wilhelmina, schrijft hij over de bedoeïenen in Egypte:

 

‘Met gebaren kan men best bij hen overweg, beter dan in de meest beschaafde stukken van Europa.’

Hij gebruikte dus gebaren. Hij kon wel spreken, maar soms was hij daar toch terughoudend mee. Het Leidsch Dagblad schrijft over zijn bezoek aan de lokale wielrijdersvereniging All Right:

 

Albert [had] enige ervaringen van zijn vorige reis op schrift gesteld en [..] zijn verslag was voorgelezen door de president van de wielerclub.

Grotere wereld

Een mooi boek van Wim Daniëls. De opsomming van wereldfietsers had hij van mij achterwege mogen laten, maar het levensverhaal van Albert Sutherland Royaards brengt Daniëls mooi in kaart. Door Alberts ondernemende geest én zijn connecties met andere doven en slechthorenden werd zijn wereld letterlijk groter.

Meer nieuwsbrieven

#68 Werken als officier van justitie

#68 Werken als officier van justitie

Vandaag deel ik een verhaal dat ik al een paar maanden geleden beloofde, over een officier van justitie. Ik vond dit een van de meest bijzondere nieuwsbriefverhalen om te schrijven, in een voor mij totaal onbekende setting… Ik zit in de rechtszaal, achter de officier...

Lees meer
#67 Vijf boekentips voor de zomer

#67 Vijf boekentips voor de zomer

In deze blog deel ik  boekentips voor deze zomer – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen. 1. Kolja – Arthur Japin De volgorde van deze lijst...

Lees meer
#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

#66 Met een opgeruimd hoofd de zomer in

Ik had vakantie en besloot de schuur eens op te ruimen. Tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Ik pakte alle spullen uit de stellingkasten en sorteerde ze op het gras in de tuin: de schaatsen bij hobby & vrije tijd, de hamers bij het klusgereedschap,...

Lees meer